Μία μοναδική εμπειρία έζησαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου τα παιδιά του Προγράμματος Δημιουργικής Έκφρασης του σχολείου μας Out of the Box. Επισκεφθήκαμε την Έκθεση – Αφιέρωμα στον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί με τίτλο Dali Cybernetics στον Ελληνικό Κόσμο. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα έργα του Νταλί, μέσα από μία διαδραστική και συναρπαστική διαδρομή που περιλάμβανε τις διπλές εικόνες, τα παράλληλα σύμπαντα, την ατομική έκρηξη, τη σχετικότητα του χρόνου, την αλληλεπίδραση των τεσσάρων διαστάσεων, την “ιερή γεωμετρία”, την αλληλουχία του DNA και όλα όσα εξίταραν και ενέπνεαν τον ιδιοφυή ζωγράφο!
Στο έργο του Νταλί η Τέχνη συναντά την Τεχνολογία και η Επιστήμη συναντά την Πίστη. Ο Νταλί ήταν από τους πρώτους εικαστικούς του προηγούμενου αιώνα που πίστεψε στη δύναμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, την ανάγκη της διασύνδεσης της Τέχνης με τις δυνατότητές τους και προέβλεψε ένα μέλλον στο οποίο οι μηχανές θα έχουν την ικανότητα να σκέφτονται μόνες τους και να δημιουργούν τέχνη. Ταυτόχρονα, στους πίνακές του η Επιστήμη συναντιέται με την Πίστη στον Θεό. Η γεωμετρική τελειότητα, όπως αποτυπώνεται στη χρυσή τομή, δεν είναι τίποτε περισσότερο από το αισθητικό ιδεώδες με το οποίο ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο, ενώ η έλικα του DNA αποτελεί τη γενετική κληρονομιά μέσω της οποίας ο Θεός μεταφέρει την αθανασία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση και ξενάγηση στα πιο γνωστά έργα των διαφόρων φάσεων του Νταλί, ντοκιμαντέρ του Τζακ Μποντ σχετικά με την καθημερινότητά του, αλλά και διαδραστικές εμπειρίες όπως το Interactive Floor, όπου επαναλαμβανόμενα στοιχεία από την εικονογραφία του καλλιτέχνη συνυπάρχουν σε ένα ψηφιοποιημένο περιβάλλον και αποκτούν τάσεις διαφυγής όταν έρχονται σε επαφή με τον επισκέπτη. Τα παιδιά είχαν ακόμη την ευκαιρία, όχι μόνο να ξυπνήσουν τον καλλιτέχνη μέσα τους, ζωγραφίζοντας το πρόσωπο της γυναίκας του καλλιτέχνη Γκαλά, αλλά και να δουν τo ζωγραφικό τους αποτύπωμα να αναλύεται σε σφαιρίδια (με τη βοήθεια του σχετικού υπολογιστικού προγράμματος) κατά το πρότυπο του έργου του Νταλί “Η Γαλάτεια των Σφαιρών”. Μπόρεσαν ακόμη να ταξιδέψουν στο μυαλό του ιδιοφυούς καλλιτέχνη με προβολές (μέρος τους σε 3D) σε οθόνες επιφάνειας 500 τ.μ., όπου Τέχνη και Τεχνολογία συνδυάζονται σε ένα μοναδικά επαναστατικό θέαμα. Ακόμη, επιβιβάστηκαν στο πλοίο των ονείρων του Νταλί που διασχίζει τους καλλιτεχνικούς του κόσμους με μία μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality, 360Ο) εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Νταλί! Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν στο διάσημο αυθεντικό καναπέ του καλλιτέχνη, Dalilips, όπου και τραβήξαμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες.
Συνοπτικά, ήταν μία συναρπαστική εμπειρία που διέγειρε και συνεπήρε τα παιδιά, διευρύνοντας τις καλλιτεχνικές τους προσλαμβάνουσες και μας έκανε να τους υποσχεθούμε πως αυτή ήταν μόνο η αρχή και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια και με άλλα παρόμοια ταξίδια στην Τέχνη!
Γιώργος Γκρίλης




























