Μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία έζησαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας που έλαβαν μέρος στην προσκυνηματική – εκπαιδευτική εκδρομή στο Άγιο Όρος και στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδρομή έγινε στα πλαίσια του Θρησκευτικού Προγράμματος “Χριστιανικός πολιτισμός και Διαθρησκειακές Προσεγγίσεις”.

Την πρώτη ημέρα τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) είχανε μία πρώτη επαφή με τη Νύφη του Θερμαϊκού, όπου προσκύνησαν στην επιβλητική Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στο δρόμο για την Χαλκιδική και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης. Την επόμενη ημέρα χωρίσανε οι δρόμοι τους, καθώς τα αγόρια μπήκανε στο καραβάκι που τους οδήγησε στη Δάφνη και τα κορίτσια επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.

Στο Άγιο Όρος τα αγόρια μείνανε στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και στην Ι.Μ. Παντοκράτορος. Εκεί εντάχθηκαν κανονικά και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στο λειτουργικό πρόγραμμα των Μοναστηριών, μολονότι αυτό ήταν τόσο διαφορετικό σε σχέση με τη δική τους καθημερινότητα. Συμμετείχαν σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες από τον Ακάθιστο Ύμνο μέχρι την ολονύχτια Θεία Λειτουργία, συμπροσευχήθηκαν με τους μοναχούς και τους άλλους προσκυνητές, προσκυνήσανε τα Τίμια Λείψανα (μεταξύ αυτών τμήμα του Τιμίου Σταυρού και την κάρα του Μεγάλου Βασιλείου), νηστέψανε, κοινωνήσανε και κάνανε με μεγάλη προθυμία όποιο διακόνημα τους ζητήθηκε. Μία ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία ήταν το πρωινό περπάτημα μέσα από το μονοπάτι του βουνού από τη Μονή Παντοκράτορος μέχρι τη Μονή Σταυρονικήτα την τελευταία ημέρα – μία διαδρομή αρκετά επίπονη αλλά τέτοια που τους έκανε να νιώσουν ένα με τη φύση! Αυτό όμως που πραγματικά ήταν ανεκτίμητης αξίας ήταν η πνευματική επαφή που είχαν με τους γέροντες των μονών, οι πολύτιμες συμβουλές που πήραν για τη ζωή τους και που ανοίξανε μία “χαραμάδα” να φωτιστεί καλύτερα ο εαυτός τους,  να τον γνωρίσουν καλύτερα και να γίνουν πιο δεκτικοί στην επαφή τους με τον Θεό.

Τις ίδιες ημέρες τα κορίτσια ακολούθησαν το δικό τους Πρόγραμμα στη Νύφη του Θερμαϊκού. Στην Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μεγαλύτερο Βυζαντινό Μουσείο των Βαλκανίων, τον Λευκό Πύργο, την Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου, τα Κάστρα και την Άνω Πόλη. Την τελευταία ημέρα είχαν μία μοναδική εμπειρία καθώς προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή.

Στην επιστροφή, αγόρια και κορίτσια, μοιράστηκαν με ενθουσιασμό τις εμπειρίες τους,  συμφώνησαν πως ήταν μία πολύ ιδιαίτερη και ψυχωφελής εκδρομή και δώσανε όλες και όλοι την ίδια υπόσχεση: του χρόνου θα ξαναπάμε!

Γιώργος Γκρίλης